Slackware Google Chrome kurulumu

Google’da aradim ama Slackware 14 surumunun bile ChangeLog’da gorunmeye basladigi gunlerde olmamiza ragmen Slackware 13.37 de google-chrome kurulumunun nasil yapildigini anlatan bir yazi bulamadim, bende google-chrome kurmak isteyen slacker’lara yardimi dokunur diyerek Slackware 13.37 surumunde google-chrome’un nasil kuruldugunu, cikabilecek hatalar ve cozumlerini elimden geldigince anlatmaya calisacagim.

Ben kurulumu 64 bit bir sistem uzerinde anlatacagim ama eger 32 bit bir sistem kullaniyorsanizda rahat olun kurulum pek farkli degil :)

Oncelikle www.google.com/chrome adresinden 32 bit veya 64 bit .deb paketlerinden size uygun olani chrome diye bir dizin acip oraya indirin.Birazdan bu deb paketini Slackware’e kurabilmek icin .txz paketine cevirecegiz.

Slackware’in depolarından google-chrome.SlackBuild scriptini ve bagimliliklarini(GConf ve ORBit) indiriyoruz. Bunun icin asagidaki linklerden size uygun olanini kullanabilirsiniz.

64 Bit sistemler icin, 32 Bit sistemler icin

Indirdiginiz google-chrome.Slackbuild dosyasini .deb paketinin oldugu dizine atiyoruz.Bu script ile deb paketini Slackware paketine ceviriyoruz. Slackbuld hakkinda detayli bilgi icin slackware.org.tr adresine bir goz atabilirsiniz.

$ chmod +x google-chrome.Slackbuild
$ ./google-chrome.Slackbuild

Eger slackbuild scripti sorunsuz bir sekilde calistiysa Slackware package /tmp/google-chrome-20.0.1132.47-x86_64-1.txz created.a benzer bir yaziyla karsilasacaksiniz ve /tmp dizini altinda kurabileceginiz bir Slackware paketi olusturacaktir.

Evet Slackware icin google-chrome paketimiz hazir.Paketimizi kurabiliriz.

$ upgradepkg --install-new /tmp/google-chrome-20.0.1132.47-x86_64-1.txz

Google-chrome’un bagimliliklarinida kurmayi unutmayalim :)

$ upgradepkg --install-new ORBit2-2.14.19-x86_64-1.txz
$ upgradepkg --install-new GConf-2.32.1-x86_64-1.txz

Artik normal bir kullanici ile konsola veya ALT+F2 ile komut penceresine google-chrome yazarak google-chrome’u baslatabiliriz.

Cikabilecek bir hata ve cozumu :

Ben google-chrom’u kurarken karsilastigim bir hata, bunu okuduguna gore sizde de yanlis giden birseyler olabilir ama unutmayin her cikan sorun size yeni birseyler ogretecektir.

/opt/google/chrome/chrome: symbol lookup error: /usr/lib64/gio/modules/libgsettingsgconfbackend.so: undefined symbol: g_settings_backend_get_type

Eger google-chrome’u baslatirken veya herhangi bir pencere acmak istediginizde yukaridaki gibi bir hatayla karsilasiyorsaniz kurdugunuz GConf paketi sisteminizle tam kaynasamamis olabilir ve bu sorunu bu paketi slackbuilds‘den indirip manuel olarak kurabilirsiniz.

Load comments