Sistem Saatini İnternetten Güncelleme

Laptopumun bios pili bitince bilgisayari her kapatip acmamda saat geride kaliyordu. Sistem saatini her defasinda date komutuyla guncellemekde baya zahmetli bir is. Terminali acicaksinda, root olucaksinda, telefonu cebinden cikarip saate bakip date komutuyla saati guncelleyeceksin. Yazarken bile yoruldum.

Bilgisayarin saatini internetten guncellemek bir laptobun bios pilini degistirmekten cok daha kolay. Tek dez avantaji var oda bilgisayar internete baglanmadigi surece saat guncellenmez. Nezamanki makina internete baglandi ozaman saat guncellenir.

Ilk is ntp paketini kurmak. Sonra tek yapilmasi gereken ntpdate pool.ntp.org komutunu calistirmak. Bu kadar basit. Ama buda yetmez cunku makinayi her acmamizda internete baglandiktan sonra tekrar tekrar bu komutu elle calistirmakta zahmetli bir is ama bununda bir cozumu var.

Mesela Arch Linux kullaniyor ve internet baglantinizi netctl komutu ile kontrol ediyorsaniz netctl profil dosyasina asagidaki gibi bir ekleme yaparak bu netctl profili ile internete baglandiginda saatin otomatik guncellenmesini saglayabilirsiniz.

ExecUpPost='/usr/bin/ntpdate pool.ntp.org || true'

Bu kadar.

Load comments