Linux'a yeni başlayanlar için ipuçları

Bloğumda birşiler yazmayalı baya uzun zaman olmuş.İş güç derken bir türlü zaman bulamıyor insan. Bazen aklıma güzel bir şey geliyor, “Lan bu konu hakkında bloğumda bişiler yazmalıyım” diyorum ama sadece o aklıma gelen şeyi zamanım olmadığı için google drive’a not alıp bırakıyorum. O bloğumda yazmayı planladığım şeyler baya birikti. Keşke her hafta bir yazı yazabilsem. Umarım o günler uzakta değildir :)

Programcılık hayatıma ilk başladığım günlerde çok sevdiğim bir abim olan Onur Güzel bilgisayarıma Debian lenny kurmuştu. Mesut Linux’u öğren, çok şey katar bu sana” dediği günü dün gibi hatırlıyorum. Her sabah kalktığımda acaba bugün ne öğreneceğim diyerek açıyordum bilgisayarımı(hala öyleyim). Her gün yeni birşeyler öğrendiğim, ucu bucağı görünmeyen, içine daldıkça daha değişik şeyler öğrendiğim, insana ayrı bir kültür, ayrı bir düşünme tarzı getiren, paylaşmayı öğreten, bağımlılık yapan, her aklıma geldiğinde destekleyenlere dua ettiğim, “O olmasa biz ne yapardık” dediğim birşey Linux. Sizi bilmem ama bir canlı için oksijen neyse Linux da benim için öyle birşey artık :) . Bu paragrafın başlıkla alakasının ne olduğunu çözemediyseniz merak etmeyin zaten bir alakası yok. Ne bileyim, içimden geldi yazdım :)

Şimdi gelelim başlık ile alakalı kısma. Linux kullanmaya yeni yeni başladığım zamanlar Linux’da yaptığım şeyleri google docs’ta bir belge açıp yazıyordum daha sonra lazım olursa kullanırız diye. Bu belgelerden biride aşağıda link vereceğim belge olan genelde konsol ve komutlar ile alakalı bir belge. Genelde açıp baktığım azdır bu belgeye, bir şeyi bir defa yapınca çoğu zaman aklında kalıyor insanın, hele bu yaptığın şey birde Linux ile alakalıysa birdaha aklından çıkması bile zor :) .Hep kendi kendime “lan paylaşayım şu belgeleride birilerine faydamız dokunsun” diyordum fakat o belgeler üzerinde biraz düzenleme gerektiğinden bir türlü paylaşamadım.Uzun zaman once olusturdugum bir belge ama belgedeki komutlar vs hala kullanılan komutlar.Dahada geç olmadan belgeyi paylaşayım istedim. Linux ile yeni tanışanlara birazcıkta olsa yardımı dokunacağını düşünüyorum bu belgenin. Öbür belgeleride zaman buldukça düzenledikten sonra dökümana yeni excel tabı olarak ekleyeceğim. Lafı çok uzatmadan belgeyi paylaşıyorum.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuM1wlrgUrAadGF2QlZUTnZxY0JoeW9TTWFlbFZSZlE

Eğer eklemek istediğiniz, söylemek istediğiniz birşey varsa çekinmeyin, bir yorum atın :)

Load comments